Modern toplumlarda halk oyunları geçmişe özgü kültür değerleri olarak görülmektedirler. Kültürün gerçek anlamda yansıması olan halk oyunları, kültür mirası olarak kuşaktan kuşağa devredilmektedir. Halk oyunları işlev, içerik, estetik ve iletişim bakımından ait olduğu zamanın ve toplumun aynası olma özelliğini taşırlar.
Figürler genellikle günlük yaşamı, doğa olaylarını, kadın erkek ilişkilerini, savaşmaları anlatır veya hayvanları taklide dayanır. Halk oyunlarımız geçmişimizle ilgili bilgilendirici metinlerdir aslında. Her birinin görsel hareketlere dökülmüş bir hikâyesi vardır. Kültürel geçmişimizin zenginliklerini içerek halk oyunlarının görsel materyaller olarak kullanılması aynı zamanda kimliğimizin devamı ve geleceğimizle kurulan bağlantı olacaktır.
Yurdumuzun değişik yörelerinin ayrı ayrı oyunları vardır. Bu oyunlarının ritmik beden hareketleri genellikle ait oldukları coğrafyayı ve o yörenin yaşam biçimlerini de yansıtırlar. Halk oyunları aynı zamanda, halkın duygularını, düşüncelerini, müziğini, giyimini ve ritmin birleşmesiyle yansıtan bir bütündür. Sanat Akademisi çocuklarımıza gençlerimize ve yetişkinlere kendi yöreleriyle ilgili müziklerle ve danslarla tanışma imkânı sunuyor.
Halk oyunları ve türkülerle yetişen gençlerimiz, ruhen ve bedenen sağlıklı nesillerimizin yetişmesine vesile olacak gruplarında halk oyunları oynayan çocuklar, kurdukları dostluklarla iyi örnekler olabileceklerdir. Oyun, müzik ve kıyafet unsurlarını iyi bir organize içinde kullanmayı öğrenecekler zaman içinde öğretilen oyunlar sahneye konduktan sonra diğer insanlar tarafından da sevilmeye başlanacak ve halk oyunları gençlerimiz arasında yaygınlaşıp itibar görerek saygınlık kazanacaktır. Vatandaşlarımız Sanat akademisi ile istedikleri yörenin oyunlarını öğrenebileceklerdir.